Chwasty i ich nasiona są niezwykle odporne na zwalczanie

Do wymuszonego spoczynku chwastów dochodzi, gdy warunki środowiskowe, niskie temperatury, brak wilgoci lub tlenu, a czasami także wysokie stężenie soli w glebie, są niekorzystne dla rozwoju roślin.

Po usunięciu ograniczeń nasiona swobodnie kiełkują. Letnie nasiona chwastów jednorocznych tracą indukowany spoczynek do połowy zimy i gdyby nie niskie temperatury, kiełkowałyby w tym czasie. Dostępność tlenu wpływa również na zdolność kiełkowania nasion. Woda może wypełniać pory gleby i wykluczać powietrze, ograniczając kiełkowanie w bardzo wilgotnych glebach. Zagęszczenie gleby może również zmniejszyć dopływ tlenu i zapobiec kiełkowaniu nasion. Głęboka orka lub kopanie mogą wynieść zakopane nasiona na powierzchnię, gdzie łatwo kiełkują pod wpływem tlenu. Jeśli warunki są odpowiednie, zakopane nasiona chwastów mogą zachować żywotność przez 40 lat lub dłużej.

Nasiona chwastów

Nasiona chwastów szerokolistnych mają tendencję do dłuższej żywotności w glebie niż nasiona chwastów trawiastych, ponieważ zwykle mają twardszą powłokę nasion.

W większości przypadków większość nasion znajduje się w glebie tylko przez kilka lat z powodu kiełkowania, rozkładu, żerowania drapieżników lub innych czynników. Jednak przy dużej liczbie wyprodukowanych nasion niewielki procent może zachować zdolność do długoterminowego przeżycia. Większość wieloletnich chwastów posiada specjalne struktury wegetatywne, które pozwalają im rozmnażać się bezpłciowo i przeżyć. Te wieloletnie struktury zawierają węglowodany, czyli rezerwy żywności, cukry, mają liczne pąki, kłącza i rozłogi, z których mogą powstać nowe rośliny. Pomimo tych wegetatywnych struktur reprodukcyjnych wiele bylin rozmnaża się również przez nasiona, dlatego ochrona herbicydowa rzepaku jesienią ma duże znaczenie. Niektóre są w dużym stopniu zależne od rozmnażania przez nasiona, jak Mniszek lekarski, podczas gdy dla innych jest to mniej ważne, jak dla Orzechówki. Jeśli nie zastosujemy herbicydów do ochrony roślin hodowlanych, możliwa jest utrata znacznej części plonów oraz podniesienie tym samym ceny świeżej żywności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here